Endringer i arbeidsmiljøloven fra 1. juli 2024

Nye regler i arbeidsmiljøloven fra 1. juli 2024

Skrevet av advokatfullmektig Lotte Nilsen

Ved de nye lovendringene får ansatte i deltids- og midlertidige stillinger rett til å be om mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår. Det stilles nye krav til arbeidsavtalens innhold, arbeidsgiver gis kortere frister og det settes begrensninger i prøvetidsperioden for midlertidige ansatte. Kravene gjelder for nye arbeidsavtaler, men også gjeldende arbeidsavtaler må oppdateres dersom arbeidstaker ber om det.

Lovendringene trådte i kraft fra 1. juli 2024 og skal bidra til å gjennomføre EU sitt arbeidsvilkårsdirektiv (EU) 2019/1152 i norsk rett.

Nye krav til arbeidsavtalen

Det stilles etter lovendringen strengere krav til innholdet i arbeidsavtalen. Minimumskravene til arbeidsavtalen utvides, og en rekke nye punkter skal inntas:

  • Dersom det ikke eksisterer noen fast arbeidsplass, skal arbeidsavtalen gi opplysninger om at arbeidstakeren arbeider på forskjellige steder eller fritt kan bestemme sitt arbeidssted.
  • I tillegg til ferie, skal det opplyses om eventuell rett til annet fravær betalt av arbeidsgiver. Det vil omfatte for eksempel sykefravær og permisjon.
  • Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om krav til fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforholdet.
  • Tillegg og andre godtgjørelser som ikke inngår i lønnen skal angis særskilt.
  • Dersom arbeidet skal utføres periodevis eller den daglige og ukentlige arbeidstiden vil variere, skal arbeidsavtalen opplyse om dette og gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.
  • Ordninger for vaktendringer og ordninger for arbeid utover avtalt arbeidstid, herunder betaling for slikt arbeid, skal fremkomme av arbeidsavtalen.
  • Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om rett til kompetanseutvikling som arbeidsgiver eventuell tilbyr. Dette kan for eksempel omfatte krav på opplæring som følger av tariffavtale, arbeidsgiverpolicy eller lignende.
  • Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om ytelser i regi av arbeidsgiveren til sosial trygghet, samt navn på institusjoner som mottar innbetalinger fra arbeidsgiver i denne forbindelse.

Alle endringene med unntak av det første kulepunkt kan gjøres ved henvisning til lov, forskrift eller tariffavtale som regulerer spørsmålene. Dersom noen av opplysningene ikke følger av slik regulering, må opplysningen imidlertid inngå i arbeidsavtalen.

Det er viktig å merke seg at kravene til innholdet i arbeidsavtalen gjelder for nye arbeidsavtaler. Gjeldende arbeidsavtaler må oppdateres kun dersom arbeidstakeren ber om det. Dersom arbeidstakeren ber om det, skal en arbeidsavtale som tilfredsstiller de nye kravene etterkommes tidligst mulig og senest innen to måneder.

Flere frister for arbeidsgiver

Lovendringen innebærer flere og kortere frister som arbeidsgiver må overholde.

Dersom arbeidsforholdet varer i mer enn en måned, var det tidligere tilstrekkelig at skriftlig arbeidsavtale ble utarbeidet innen en måned etter arbeidsforholdets start. Fra og med 01. juli 2024 er fristen betydelig kortet ned, og skriftlig arbeidsavtale for denne typen arbeidsforhold skal nå foreligge snarest mulig og senest innen syv dager etter at arbeidsforholdet begynte.

Dersom arbeidsforholdet varer kortere enn en måned, eller ved utleie av arbeidskraft, skal arbeidsavtalen inngås umiddelbart.

Prøvetid

Det er innført en ny regel hvor prøvetidsperioden ved midlertidig ansettelse ikke kan overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet. Hovedregelen om maksimalt seks måneders prøvetid forblir uendret.

To nye presumsjonsbestemmelser

Det er lovfestet to nye presumsjonsbestemmelser om fast ansettelse og stillingsstørrelse:

  • Dersom arbeidsgivere ikke har opplyst at ansettelsesforholdet er midlertidig, skal det legges til grunn at arbeidstaker har fast ansettelse dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.
  • Dersom arbeidsgiver ikke har opplyst om stillingens omfang, skal arbeidstakers påstand om stillingsomfang legges til grunn dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.

Rett til å be om mer forutsigbarhet

Det er gitt en ny bestemmelse som fastslår at arbeidsgiveren gi et skriftlig og begrunnet svar innen en måned dersom en arbeidstaker som arbeider deltid eller er midlertidig ansatt ber om en ansettelsesform med mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår.

Retten gjelder arbeidstakere som har vært ansatt i mer enn seks måneder og som er ferdig med eventuell prøvetid.

 

Vi bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere i arbeidsrettslige saker. Ta gjerne kontakt med en av våre advokater for en uforpliktende samtale. 

 

Vi bruker informasjonskapsler/cookies for å gi deg en tilpasset brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.