Styremedlemmers erstatningsansvar etter aksjeloven

Skrevet av advokatfullmektig Ingrid Breivik Alvik.

Etter aksjeloven kan blant annet styremedlemmer og daglig leder i et aksjeselskap bli personlig erstatningsansvarlig for skade som de har voldt i den nevnte egenskap. Bestemmelsen i aksjeloven § 17-1 første ledd lyder som følger:

«Selskapet, aksjeeier eller andre kan kreve at daglig leder, styremedlem, medlem av bedriftsforsamlingen, gransker eller aksjeeier erstatter skade som de i den nevnte egenskap forsettlig eller uaktsomt har voldt vedkommende».

Hvem kan kreve erstatning?

Som ordlyden i bestemmelsen sier er det selskapet, aksjeeierne og «andre» som kan kreve erstatning. Betegnelsen «andre» omfatter typisk selskapets kreditorer. Likevel er ikke ordlyden begrenset til kun å omfatte disse.

Et praktisk eksempel hvor «andre» krever erstatning, er de tilfellene hvor et selskap går konkurs. Selskapets kreditorer vil da kunne rette krav om erstatning, typisk mot selskapets styreleder eller daglige leder, for å ikke ha oppfylt pliktene de har etter aksjelovens bestemmelser. For eksempel er det styrets ansvar å sørge for at virksomheten er forsvarlig organisert, og det er daglig leders oppgave å sørge for at selskapet sitt regnskap er i overensstemmelse med lov og forskrifter.

Erstatningansvaret

Aksjeloven § 17-1 er en kodifisering av den alminnelige culpanormen, altså en kodifisering av den alminnelige erstatningsrettslige skyldregelen. For at det skal være tale om erstatningsansvar må tre vilkår være oppfylt. Det må foreligge ansvarsgrunnlag, skade og årsakssammenheng mellom skaden og ansvarsgrunnlaget.

Ansvarsgrunnlag etter aksjeloven:

For styret i et aksjeselskap er det flere bestemmelser i aksjeloven som fastlegger deres plikter, og som kan føre til erstatningsansvar dersom de ikke overholdes. Erstatningsansvaret omfatter både aktive handlinger og unnlatelser. I dommen HR-2016-1440-A avsnitt 41, uttalte Høyesterett at:

«Ved vurderingen av om vilkårene etter § 17-1 er oppfylt, må det tas utgangspunkt i om aksjeeier/styreleder har overtrådt de plikter som objektivt sett gjelder for vedkommende. Der disse pliktene er overtrådt, vil det være en presumsjon for at vedkommende har opptrådt uaktsomt».

Vurderingen av om bestemmelsen i aksjeloven er overtrådt, må tas med utgangspunkt i hvordan situasjonen var på beslutningstidspunktet.

Noen av styrets plikter etter aksjeloven er,

  • Forvaltningen av selskapet:

Aksjeloven § 6-12 fastlegger at det er styrets oppgave å forvalte selskapet. Herunder fremgår det at styret skal sørge for at virksomheten er forsvarlig organisert. Dette innebærer blant annet at styret må sørge for at selskapet har kontrollrutiner og at de ansatte har den faglige kompetansen de trenger for å utføre oppgavene sine.

  • Styrets tilsynsansvar:

Styret har også et tilsynsansvar overfor den daglige ledelsen og virksomheten for øvrig jf. aksjeloven § 6-13. Omfanget av tilsynsplikten vil likevel variere ut fra selskapets art og omfang.

  • Handleplikt ved tap av egenkapital:

Aksjeselskapet skal til enhver tid ha en forsvarlig egenkapital og likviditet jf. aksjeloven § 3-4. Dersom forholdene er slik at egenkapitalen må antas å være lavere enn hva som er forsvarlig, skal saken straks behandles av styret. Herunder har styret en plikt til å innkalle generalforsamlingen og gi en redegjørelse for selskapet sin økonomiske situasjon, samt en plikt til å foreslå tiltak for å gjenopprette en forsvarlig egenkapital jf. aksjeloven § 3-5 (1). Hvis styret vurderer situasjonen slik at det ikke er grunnlag for å foreslå tiltak, eller at situasjonen er slik at eventuelle tiltak ikke vil la seg gjennomføre, skal styret fremme forslag om at selskapet oppløses jf. aksjeloven § 3-5 (2).

Skade:

Det må foreligge en skade og den må være voldt «i den nevnte egenskap». For at et styremedlem skal bli erstatningsansvarlig må dermed vedkommende ha voldt skaden i egenskap av å være styremedlem. Det er derfor særlig økonomiske tap som gjør seg gjeldende når det er snakk om erstatningsansvar etter aksjeloven.

Årsakssammenheng:

Til slutt må det vurderes om det foreligger årsakssammenheng mellom skaden som har oppstått og ansvarsgrunnlaget. Som nevnt er det særlig økonomiske tap som gjør seg gjeldende, og det blir derfor en vurdering av om det foreligger årsakssammenheng mellom det økonomiske tapet og ansvarsgrunnlaget.

Hvorvidt det foreligger årsakssammenheng beror på en vurdering av om styremedlemmets handling eller unnlatelse har vært en nødvendig betingelse for at det økonomiske tapet oppstod. Med andre ord må den skadelidte kunne bevise at det økonomiske tapet oppstod som en følge av styremedlemmets handling eller unnlatelse.

Tips til deg som sitter i et styre

  • Det anbefales at styret tegner en styreansvarsforsikring. En slik forsikring kan dekke et eventuelt erstatningskrav som rettes mot et styremedlem, for eksempel hvis styremedlemmet har tatt en beslutning som fører til et økonomisk tap for noen andre.
  • Sett deg inn i hvilke oppgaver styret har etter aksjeloven og selskapets vedtekter.
  • Vær engasjert, og hold deg oppdatert på de sakene som angår styret.
  • Tilegn deg nødvendig kunnskap og kompetanse.

Har du spørsmål knyttet til rollen som styremedlem, eller ønsker du bistand i forbindelse med en styreansvarssak? Ta gjerne kontakt med oss!

Vi bruker informasjonskapsler/cookies for å gi deg en tilpasset brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.